VagnenI helgen satt Emil i vagnen för första gången på väldigt länge.  Vi var ute vid 10-milas tävlingsområde och där var det massor med folk och det var bäst att ha koll på var de var någonstans.När de inte satt i vagnen sprang de runt till olika tält och knöt kontakter med löpare från olika klubbar och nationer.

Orientering vid dessa stora tävlingar, har med teknikens hjälp blivit en riktigt trevlig publiksport. Vid målområdet, som numera kallas arena, sitter en storbildskärm där man kan se de tävlande när de passerar vid olika TV-kontroller. Genom att de här kontroller kopplats upp via sändare så ser man vilken tid olika lag har när de passerar.

Innan man hade hjälp av den här tekniken så hade man som publik enbart manuella rapporter från skogen, då var det funktionärer som läste de nummerlappar som passerade. Detta innebar att man lätt kunde missa lag, eller läsa fel.10-mila Tävlingen kan numera även följas via internet där man hittar  ljud, bild och tidtagningen från online-kontrollerna. Det kan ju kännas som ett bra alternativ då vädret så här i mitten av april inte alltid inbjuder till att vara ute i skogen hela natten. I år var det stjärnklart och  några minus grader.

Annonser