Farmor var hos oss över pojkarnas födelsedagar och vi fick ta hand om henne, eller hon om oss, i flera dagar. Vädret var omväxlande och jag fick ju ge mig när Farmor sa att DN:s väderprognos stämde. Jo visst var det sol men samma dag regnade det, blåste halv storm och haglade så det var ganska lätt att ha rätt om man säger så.

Vi bestämde oss för att göra något roligt, en utflykt, och hamnade på Tropikariet i Helsingborg. Det var en häftig upplevelse för både stora och små. Mest impad var nog ändå Emil för han älskar ju verkligen djur av alla slag. Det första han frågade när vi skulle betala inträdet var om det verkligen fanns hajar där och det fanns det!

 

Vi började längst upp i huset och där fick man bekanta sig med Lemurerna som lugnt låg och vilade i sina träd och på elementen i rummet. De var lösa så man gick mitt bland dem, inte för de var så intresserade av oss precis, men vi tyckte allihopa att de var ena små gulliga djur.

Sen gick vi vidare till ett rum med en stor sandlåda där barnen, med hjälp av en spade och pensel, kunde gräva fram skelett från stora djur av olika arter. I detta skede blev Sigge kissnödig så han och farmor gav sig av till toaletten medan Emil och Mika grävde fram lite skelettdelar, vilken lycka. Emil blev väldigt inspirerad och planerade hur han skulle gräva fram skelett i hela trädgården. Det enda han behövde var ju en spade och en pensel. Kunde inte bli enklare.

När skeletten var uppgrävda gav vi oss iväg för att spana på nattdjuren och där var det så mörkt och skumt att vi knappt såg några djur alls. Små krokodiler och några flygande hundar såg vi men resten av djuren var, åtminstone för oss, omöjliga att se. Nästa anhalt var småkryp och då var det ett helt terrarium fullt med stora och små gräshoppor, när vi stod där och tittade kom en tjej och skulle ge dem två bunkar med nytt gräs. Hon låste upp och bytte ut de tomma gräsbunkarna mot nya och så tog hon ut en jättestor gräshoppa som Emil fick spana in på väldigt nära håll. Emil höll fram ett grässtrå till gräshoppan men konstaterade att den nog var för rädd för att äta. När sen tjejen skulle stoppa tillbaka gräshoppan tog den ett skutt och landade på mitt ben! Som tur var behärskade jag mig och slog inte ihjäl den, vilket hade varit väldigt pinsamt och kanske dyrt också. Jag stod blickstilla så hon kunde fånga in rymmaren och förvisa den in i sitt terrarium igen.

Mika som vid det laget hade tröttnat satt och knaprade på russin och en liten tanke föresvävade mig när vi gick in till aporna att det kanske inte var så smart. Tanken försvann dock lika fort som den kommit för där återförenades vi med Sigge och Farmor. Sigge hade blivit lite mörkrädd när han tittade på nattdjuren och så var ju hans mamma inte där heller så det blev en snabb titt och sen gick de vidare.

Det fanns massor av ormar och små apor att titta på och det var riktigt spännande. Precis när vi skulle lämna ap-avdelningen kom det en liten apa och försökte dra russinasken ifrån Mika som protesterade högljutt! Kvickt som attan snodde jag russinasken från slagskämparna och försökte jaga bort den förnärmade lilla apan. Men innan den drog sig tillbaka upp i träden hann Emil klappa den. Pust, vilket äventyr. Russinasken åkte ner i min ficka och Mika surade ihop fullständigt.

Hon tinade dock upp när vi åkte ner i källaren där hajarna och alla färggranna fiskarna bodde. Då släppte vi henne lös och det uppskattades verkligen. Sigge berättade för Mika om hajarna och ”läste” för henne ur informationspärmarna som fanns intill det stora akvariet.

Det fanns fyra väldigt vackra hajar, några rockor och massor av fiskar i regnbågens alla färger.

Intill akvariet stod det bänkar så där slog vi oss ner och njöt av alla fiskar samtidigt som det spelades vacker lugn musik, det blev nästan lite meditativt.

Emil skulle nog kunnat stanna kvar på Tropikariet hela dagen, han var fullständigt absorberad av alla djur och fiskar.

Dagen till ära hade han satt på sig en delfintröja, en ärvd favorit. Han hittade några nya kompisar att titta på fiskarna med men när de skulle gå vidare kom han och satte sig hos oss andra.

Vi tillbringade hela förmiddagen på Tropikariet och det hela avslutades i deras affär där det fanns en massa gosedjur, fina vantar, mössor och andra kläder att shoppa. Vi behärskade oss dock och nöjde oss med att titta på två jättesköldpaddor som fanns i ett stort rum som var precis intill cafeterian. Så där kunde man sitta och fika och samtidigt spana in små apor och stora sköldpaddor.

Sen var det dags att kasta sig ut i höstkylan igen, lite ruggigt men vi var ju nöjda och glada efter att ha umgåtts med en massa gulliga och en del ganska ogulliga djur.

Här är hela gänget utanför Tropikariet på väg till nästa anhalt; Lunch på Gyllene Bågen som Farmor så fint uttryckte det.

Barnen var nöjda även om Emil tyckte att det var en mycket dålig idé att ha böcker istället för leksaker i Happy Meal-påsarna.

Hamburgaren slukade han dock så han var ju inte helt avigt inställd till besöket på Gyllen Bågen.

Mika var ganska trött så hon petade bara i sig lite grann medan Sigge, som vanligt, åt lugnt och metodiskt.

Det var en ganska trött skara som packade in sig i lilla bilen och for tillbaka hem till åsen, där det också finns en massa gulliga och ogulliga djur. Ja allt från vita små gulliga hundar till små möss som förirrat sig in i Farmors stuga.

Kram Susan

Annonser