Sömn är ju något så grundläggande viktigt i våra liv, utan sömn eller för lite sömn gör att vi mår dåligt. Så enkelt är det och samtidigt så svårt, men ändå enkelt om man vet hur man ska göra.

För många innebär det att man är trött och aldrig får sova om man har små barn i huset. En sanning som späs på från alla håll och kanter, det är liksom vedertaget att under barnets första år får föräldrarnas sömn stå åt sidan.

Men så behöver det inte alls vara och jag begriper inte varför den så kallade sanningen sprids vidare, den hjälper ju inte någon, varken små barn eller deras föräldrar.

Här hemma bor det fyra barn som är mellan ett och sex år gamla och jag kan utan att ljuga säga att det sovs bra, riktigt bra. Småttingar kan sova 12 timmars natt i sin egen säng från fyra månaders ålder, några nattmål behövs inte då längre. Maten äter man på dagen precis som alla vi andra och så sover man gott under natten.

För barnen är sömnen viktig för utvecklingen och vi andra behöver sova för att återhämta oss och för att inte bli galna. Av för lite sömn blir man nämligen galen, sömnbrist är ju ett erkänt bra tortyrredskap.

Vi har valt att låta våra barn sova i sina egna sängar från början, är de yngre än fyra månader har de sovit alla dagslurar och natten i vagnen för då kan man hjälpa till och vagna lite om det knorras. Men därefter är det sängen som gäller och när 12-timmars natten har suttit har de fått flytta in i barnrummet. Att dela rum är en stor trygghet och jag tycker inte att barnen stör varandra de minsta om det är någon som är vaken och stökar lite.

Hur gör man då? Hur får man sitt lilla barn att sova gott och var trygg och vara en glad och pigg krumelur och ingen trött och grinig filur? Jo man ser till att ha rutiner för sömn och mat, mycket mat ska det vara och tiderna ska vara desamma varje dag. Små barn är så lätta att leda till god sömn med varm och öm hand, de är så tacksamma att få sova och få äta sig mätta.

Lite äldre barn kan man kura, på fyra dygn och en uppföljningsvecka har man kommit en bra bit på väg mot 12 timmars natt och dagslurar på spikade tider. Ibland tar det längre tid och ibland går det fortare, men har man målet för ögonen så kommer man dit så småningom.

Vill man veta mer om god sömn så kan man med fördel gå in på Anna Wahlgrens barnforum, där är vi många glada och pigga föräldrar som hjälper de som behöver hjälp för att få sina små och stora barn att sova gott. http://www.annawahlgren.com är adressen, läs och begrunda, bilda er en uppfattning och fundera på om det kan vara den hjälp just ni behöver.

Här hemma lägger vi barnen klockan 19 och väcker dem 7 på morgonen. Visst är det nätter när någon trasslar, sånt är livet, ibland är man sjuk och ibland dröms det mardrömmar. Allt får hanteras på plats och jag kan nog ändå säga att de flesta nätterna sover barnen som små grisar. De har fullt upp på dagarna, är ute mycket, jobbar och står i, leker, njuter, har roligt och äter gott. Allt detta bidrar till att de sover gott på natten och så gör även vi föräldrar.

Alla barn kan sova gott på natten, alla barn är olika men alla behöver mat, sömn och kärlek. /Susan

Annonser