Samarbete, en stor fråga när man har fyra barn i ganska tät följd. Hur får man barnen att samarbeta mer och kivas mindre? Inte är det så att jag har några patentlösningar men jag tror grunden ligger i hur man ser på familjen. Istället för att se sig som ett par föräldrar och fyra barn gäller det att se familjen som en enhet, som en flock där alla behövs för att föra livet framåt. Alla har en viktig plats, alla behövs och att känna sig behövd måste ju ändå vara en av de viktigaste sakerna här i livet för att man ska må bra.

 

125 Våra barn kivas också. Ibland kan det gå riktigt hett till och då får man gripa in och skapa lite ordning. Oftast klarar de av sina konflikter på egen hand och kommer fram till att de nog borde leka något roligt istället.

Alla barnen hjälper till med de sysslorna som de klarar av. Laga mat är nog favoritsysslan, då kan det trängas friskt vid köksbänken och spisen. Sortera tvätt och sätta på tvättmaskinen klarar alla av, liksom att sätta in sina grejer i diskmaskinen när de ätit.

Hänga upp sina ytterkläder i skrubben när de kommer i kan de också göra men oftast så får man påminna eftersom just den sysslan lätt glöms bort.

Skura badrummet är de rena proffsen på barnen, kul har de också. Sigge gillar att dammsuga och sortera leksaker så det blir riktigt, riktigt fint.

Vi bor i ett ganska litet hus, det är 63 kvm och barnen har ett stort rum där Sigge, Mika och Linus sover och som härbärgerar alla leksakerna. Emil sover i en loftsäng i lillarummet alldeles intill barnens rum. Trots att de har plats att leka på drar de för det mesta ut alla grejerna i köket/vardagsrummet. De vill liksom vara där ”alla andra är”, det är ju trevligt med sällskap.

 

352

Det positiva med att ha fyra barn i tät följd är att de alltid har någon att leka med. Favoritlekarna är olika och det finns oftast plats för alla att vara med. Ett tag lekte Emil och Sigge dykare och då fick Mika vara med och styra våningsängen som var båten och Linus, som var liten, fick agera haj vilket han gjorde med den äran. Sigge och Emil spelar gärna Harry Potter på Wii-spelet och de är  noga med att dela tiden. När den ena spelar sitter den andra bredvid och kommer med en massa goda råd om hur man bäst tar kål på eventuella träsktroll.

Emil gillar att leka skola med Mika och Sigge, han vill att de ska vara väl förberedda när de börjar förskoleklass så de drillas i både läsning och mattematik. Linus brukar då roa sig på egen hand, mest leker han med alla sina hästar eller hundar.

 

Sigge, Mika och Linus har en egen favoritlek och det är mamma, pappa, barn-leken. Mika är mamma, Sigge pappa och Linus får vara barnet. Nu har de lekt det så mycket så Linus säger Pappa till Sigge . Så när Linus ropar Pappa! och Anders svarar blänger Linus surt på honom och säger: Jejje Pappa! Vilket då betyder att han ropade på Sigge och ingen annan.

Linus och Mika leker också bra ihop, de pysslar mest med sina hästar och hundar när de är på tu man hand. Fast de leker annat också och det är Mika som styr och för det mesta finner sig Linus i det.

När det är en dag då barnen kivas och är allmänt irriterade brukar jag lägga ner, ge upp och vägra göra något alls. Det får fart på barnen som gärna tar över och ser till att saker och ting blir gjorda. Sätter jag mig på en stol och vägrar göra mat så fixar barnen det på egen hand, jag brukar bli tillfrågad om jag kan tömma av vattnet på makaronerna och såna moment som de vet att de inte ska göra. För övrig är de fullt kapabla att fixa kvällsmat själva även om det oftast blir makaroner och stekt falukor. Emil tar kommandot och delegerar arbetsuppgifterna till de andra, diskussioner kan det bli men de bråkar aldrig i dessa situationer utan ger och tar, kommer fram till någon medelväg och vips står maten på bordet som någon dukat.

Att behöva hjälp är ett effektivt sätt att få igång barnen att jobba tillsammans. Att ha ett viktigt uppdrag som ska utföras får dem också att samarbeta och fördela uppgifter som värsta företagsledarna.

 

233 242 250 258

En viktig uppgift är att ta in Nettans hästar. Då tar jag in de två stora och sen får barnen leda in Lucas som är en shetlandsponny. Att se till att Lucas har spån i sin box ingår i barnens ansvarsområde när vi är i stallet och de fördelar arbetet helt själva, vem som ska köra vilken skottkärra, vem som ska skotta i spån i kärrorna och vem som ska tömma kärran i boxen.

De gillar att pyssla i stallet och ofta har Sigge och Mika med sina dockvagnar med sina bebisar i.

Linus är helt övertygad om att det är han som har huvudansvaret över hästarnas väl och ve. De andra låter honom hållas och säger att han är chef och då är han nöjd.

 

Lika bra som barnen leker tillsamman leker de på egen hand. Ofta hittar de olika saker att göra och då kan de bli sittande en lång stund. Linus älskar att bygga stall med duplo-legot, han kan hålla på en evighet och bygger både högt och lågt. Emil är ju helt såld på att spela spel på min telefon så honom får man jaga på lite så han ägnar sig åt något annat också.

Att handla har alltid varit en favoritsyssla för barnen, antagligen för att de från början fått vara med och handla på riktigt med egen vagn och inköpslista. De har sån koll att de vet vad som behövs och många gånger kan de komma med någon vara och säga att den är slut hemma och så köper vi dem. När vi kommer hem så står det helt klart att varan ifråga var slut och de hade gjort helt rätt som köpt en ny.

Vissa dagar är bara såna man vill glömma för att de innehåller för mycket tjaft, gnat och sura ungar. Men i ärlighetens namn så beror det nog mest på min inställning. Är jag på bra humör så är barnen det och allt flyter på, är jag sur och grinig då smittar det värre än värsta kräksjukan.

Viktig att komma ihåg tycker jag är att små barn kan klara av så mycket mer än vad vi vuxna tror, bara de får en chans att göra det. Små barn växer med stora utmanande uppgifter som de kanske inte klarar med en gång men med lite övning så går det. Att få leka på egen hand, tillsammans och att få lösa små konflikter på egen hand främjar också samarbetet i familjeflocken.

Vi gör mycket tillsammans hela familjen, vi gillar att vara tillsammans. Men vi gör också saker på egen hand, jag kan åka iväg en dag med ett barn på äventyr och vi har jätteroligt. Men oftast säger barnet som är med att det hade varit roligt om de andra vore med för de gillar ju också detta. Jag tar det som ett kvitto på att vi valt det sätt att leva som passar oss och vår familj. Att ha barnen hemma tills de blivit fyra år och passerat trotsen, då först har det varit tal om egen verksamhet i form av kyrkis eller 15 tim på förskolan. Då har de en trygg grund att stå på och det är viktigt, jätteviktigt tycker jag.

 

223 175Här hjälper Sigge Linus att blåsa på tomatsoppan så han inte ska bränna sig på tomatsoppan.

Sen lagar de pannkakssmet tillsammans medan Mika diskar en skål de använt till att knäcka äggen i.

Nu ska jag ta hand om gänget, vi hoppas att Linus nattliga kräkningar var en engångsföretelse och inte någon kräksjuka. Det får bli en slappardag idag med lek och tv. /Susan

 

Annonser